4C1A4052

INLEIDING TUINREIZEN

EUROTUNNEL

Ieder jaar maken wij ontzettend mooie tuinreizen. Wij reizen telkens met Shuttle omdat de boot te veel deining geeft. Ik hou niet van het op en neer gaan van de golven. Bij de minste beweging word ik ziek en ‘gelukkig’ zijn er veel medereizigers die net zo ziek worden als ik. We nemen dus de trein en rijden op ‘gezapig’ tempo Eurotunnel in.

ENGLAND, HERE WE COME!

Voor je het goed en wel beseft, zit je in het wondermooie Groot-Brittannië. Wat een pracht!
De stokoude huisjes, de glooiende heuvels, het wondermooie groen… het is zálig om Lamb House te bezoeken omdat onder andere Henry James en Benson er woonden en het is zalig om de sfeer op te snuiven in Great Dixter. Letterlijk! Want de verschillende geuren van de vele bloesems bedwelmen de lucht. Vita Sackville-West ‘leeft’ nog steeds in Sissinghurst en alle kleine dorpjes nodigen uit om langs de vele brocante winkeltjes te slenteren.

STERKE PERSOONLIJKHEDEN

Iedere tuin heeft haar eigen karakter, het karakter van diens eigenaar, op voorwaarde dat hij of zij zélf de handen uit de mouwen heeft gestoken. Het laat dan ook geen twijfel dat Christopher Lloyd en Vita Sackville-West sterke persoonlijkheden waren. Hun kenmerkende beplantingsstijlen en architectuur inspireerden vele anderen. Maar misschien is het beter dat ik Pamela Schwerdt en Sibylle Kreutzberger vernoem of Nathanial Lloyd? Vita Sackville-West was immers een drukbezette vrouw met haar bezoekjes aan Virginia Woolf en Violet Trefusis. Edwin Lutyens stond aan de basis van Great Dixter. Rosamund Wallinger had dan weer het bijzondere geluk om een Yekyll tuin te kopen, zonder dat de verkoper/koper dit wist! Zij restoreerde de tuin en plakte er een eigen creatie aan vast.

THE NATIONAL TRUST

Een aantal tuinen in Groot-Brittannië zijn inderdaad prachtige kunstwerken. Het is dankzij een correct onderhoud en respect voor het oorspronkelijke plan en beleving dat deze tuinen kunnen blijven bestaan. Vaak is dit een hele moeilijke opgave omdat planten andere namen hebben gekregen of omdat ze in de handel niet meer te vinden zijn. Tijdens een periode van recessie komen tuinen soms in verval en als de eigenaar een eigenaardige kijk op tuinieren heeft, kunnen er soms controversiële wijzigingen gemaakt worden. Zelfs ‘The National Trust’ -die het behoud nastreeft- neemt soms (door externe invloed) omstreden besluiten. En toch… Christopher Lloyd’s wens was dat Fergus verder experimenteert. Great Dixter een statische tuin? Nooit!  ‘t Is hoe je het zelf bekijkt. Gelukkig is tuinieren géén exacte wetenschap. Het combineren van kleuren is een kwestie van eigen wansmaak en de vissen die de vijver bewonen zullen er niet om zeuren dat hun plas slechts 1,5m diep is in plaats van de oorspronkelijk voorziene 2m.

De tuinen, de architectuur, de beplanting en het landschap maken dat een trip naar Groot-Brittannië steeds weer onvergetelijk is. Na het kijken naar al dit moois, zou je wensen dat je een Brit was en niet terug naar België hoefde…

OP MEER VOLWASSEN LEEFTIJD

Wat zéér sterk opvalt aan een aantal Britse tuinen, is dat ze ‘geboetseerd’ werden door de eigenaars op latere leeftijd. Vita Sackville-West kocht op 38 jarige leeftijd Sissinghurst. Christopher Lloyd was 44 jaar oud toen hij naar Great Dixter trok. Ook het succes met schrijven haalden ze op meer volwassen leeftijd. Bijvoorbeeld Jane Austen had haar eigen schrijfstijl pas ontwikkeld op haar 35ste verjaardag. Tot die tijd experimenteerden al deze opmerkelijke personen en boekten ze matig succes, of bleven ze zelfs vele liever anoniem…

GEEN TUINREIZEN MEER?

Tot voor kort organiseerde ik groepsreizen naar Engeland. Sinds 2015 doe ik dat niet meer o.w.v. de lange wachttijden aan de grenscontroles Calais – Folkstone – Calais en het verhoogde risico op moeilijkheden op de snelweg A16. Tijdens de zomer 2016 werd een 12 uur durende file genoteerd. Her en der werd de toegang naar Calais geblokkeerd. Op eigen initiatief maak ik nog tuinreizen, maar met een groep (tijdelijk?) niet meer.